به گزارش رانیا مدیا ؛ مهراد کچویی کارشناس ارشد مطالعات بریتانیا (ترجمه ی سرمقاله ی گاردین) نوشت:
گروه بریکس از اقتصادهای بزرگ نوظهور پذیرش شش عضو جدید را اعلام کرده است تا بتواند نظم جهانی جهانی را تغییر دهد و وزنهای برای ایالات متحده و متحدانش فراهم کند.
در نشست روز پنجشنبه در ژوهانسبورگ اعلام شد که از ابتدای سال آینده ایران، عربستان سعودی، مصر، آرژانتین، امارات و اتیوپی به پنج کشور کنونی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی خواهند پیوست.
رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، این گسترش را «تاریخی» توصیف کرد. او یکی از حامیان اصلی پذیرش اعضای جدید بود و یک بریکس بزرگ را به عنوان راهی برای جنوب جهانی برای داشتن صدای قویتری در امور جهانی ارائه کرده است.
با این حال، مشخص نیست که چگونه این گسترش به طور قابل توجهی نفوذ گروه را در صحنه جهانی افزایش میدهد. به گفته تحلیلگران، این امر بستگی به این دارد که تا چه اندازه این اتحادیه بتواند به طور هماهنگ عمل کند، و گروه اعضای جدید آن را حتی بیشتر متمایز کرده است، ترکیبی از خودکامگیهای قدرتمند با دموکراسیهای با درآمد متوسط و در حال توسعه.
مارگارت مایرز، مدیر برنامه آسیا و آمریکای لاتین در گفتگوی بین آمریکایی گفت: «کاملاً مشخص نیست که جدیدترین اعضای بریکس از عضویت خود در این بلوک چه چیزی به دست خواهند آورد». حداقل در حال حاضر، این حرکت بیش از هر چیز نمادین است – این نشان دهنده حمایت گسترده جنوب جهانی از تنظیم مجدد نظم جهانی است.
ولادیمیر پوتین شخصا در این اجلاس سه روزه شرکت نکرد، زیرا او با حکم بازداشت برای جنایات جنگی در اوکراین از سوی دادگاه کیفری بینالمللی مواجه است، اما گسترش بریکس نشان دهنده یک تقویت نمادین برای او است، زیرا او با تلاشهای تحت رهبری ایالات متحده برای تضعیف مکو و عقب نشینی از اوکراین مبارزه میکند.
تصمیم برای پذیرش ایران، همچنین به دنبال راهی برای دور زدن تحریمها، نشاندهنده پیروزی پوتین و شی بود و به این گروه کمک کرد تا رنگ و بویی ضدغربی و غیر دموکراتیک پیدا کند. آنها بر رویکرد محتاطانهتر سایر اعضا، که ترجیح میدهند گروه را غیرمتعهد نشان دهند، غلبه کردند.
برای آرژانتین که با مشکلات اقتصادی وخیم مواجه است، عضویت نشان دهنده راه نجاتی بالقوه برای فرار از بحران عمیق است. آلبرتو فرناندز، رئیس آن، گفت که این یک «سناریوی جدید» برای کشور است.
فرناندز گفت: «ما فرصتهای خود را برای پیوستن به بازارهای جدید، تثبیت بازارهای موجود، افزایش سرمایه گذاری، ایجاد شغل و افزایش واردات باز میکنیم».
اتیوپی تنها کشور کم درآمد این گروه شد. ابی احمد، نخست وزیر این کشور، آن را «لحظهای عالی» برای کشورش توصیف کرد.
نزدیک به دوجین کشور به طور رسمی برای پیوستن به این گروه درخواست داده بودند، اما باید بین پنج عضو فعلی آن اجماع وجود داشته باشد تا کشورهای نامزد پذیرفته شوند.
رئیس جمهور آفریقای جنوبی، سیریل رامافوزا، گفت که اعضا بر روی «اصول راهنما، استانداردها، معیارها و رویههای فرآیند توسعه بریکس» به توافق رسیدهاند. با این حال، این معیارها توضیح داده نشد. به عنوان مثال، اندونزی با جمعیت ۲۷۴ میلیون نفری و نیروی قدرتمندی در آسیا، درخواست عضویت را ارائه کرد اما پذیرفته نشد.
برای چین و روسیه، این یک برد است. رایان برگ، رئیس برنامه قاره آمریکا در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، میگوید: آنها پنج سال بر این امر فشار آوردهاند. برای چین، این امکان ایجاد میشود تا به ساختن آنچه امیدوارند نظمی با محوریت پکن باشد، ادامه دهند. برای روسیه که سال آینده میزبان آن است، این کشور را در لحظه انزوای قابل توجه فعلی خود فرصتی فوق العاده میبیند.
برگ گفت: «اگر برزیل هستید، یا اگر هندی هستید، کمتر مشتاق توسعه هستید، حتی اگر آنها به طور لفاظی به آن متعهد باشند، زیرا این امر قدرت عضویت شما را در سازمانی که شامل قدرت جهانی مانند چین است، کمرنگ میکند».
احتمالاً برای اعضایی که در حال حاضر روابط دوجانبه گستردهای با چین دارند، از عضویت سود اقتصادی فوری حاصل نخواهد شد. بانک توسعه جدید گروه هنوز نسبتا کوچک است. اما مایرز گفت که اگرچه این حرکت تا حد زیادی نمادین است، اما به این معنی نیست که بیاهمیت است.
او گفت: «این مهم است و نباید توسط G7 و دیگر بازیگران جهانی شمال نادیده گرفته شود. با حضور این اعضای جدید – به ویژه اعضای اصلی تولیدکننده نفت -، پیکربندی بریکس سهم بسیار مهمتری از اقتصاد جهانی و جمعیت جهانی را به خود اختصاص میدهد.