خاورمیانه و شمال آفریقا تا سال 2050 با تنش آبی بسیار بالا مواجه می‌شوند

بر اساس گزارش جدیدی که موسسه منابع جهانی( WRI) در 16 اوت منتشر کرده است، اثرات تغییرات آب و هوایی و افزایش جمعیت، منابع آب شیرین جهان را طی 30 سال آینده تحت فشار داده و آب موجود برای مصارف خانگی، آشامیدنی و کشت مواد غذایی در معرض خطر قرار خواهد داد؛ امری که رشد اقتصادی کشورهای آسیب‌پذیر و همچنین امنیت غذایی جهانی را تهدید خواهد کرد.

به نقل از العربی الجدید، این گزارش نشان می دهد که تا سال 2050 میلادی یک میلیارد نفر دیگر در مناطق خشک و مناطق شاهد تنش آبی بالا زندگی خواهند کر، جایی که حداقل 40 درصد منابع آب تجدیدپذیر در هر سال مصرف می شود و در حال حاضر 3.3 میلیارد نفر در چنین مناطقی زندگی می کنند.

عرب‌ها بیشترین آسیب را متحمل می‌شوند

داده های گزارش حاکی از آن است که بیشترین مناطقی که با تنش آبی دست به گریبان است، خاورمیانه و شمال آفریقا است که 83 درصد جمعیت آن در معرض این بحران هستند و پس از آن جنوب آسیا قرار دارد که 74 درصد از جمعیت آن در معرض تنش آبی هستند.

پنج کشوری که بیشتر در معرض بحران آب قرار دارند، عبارتند از: بحرین، کویت، لبنان، عمان و قطر. تنش آبی در این کشورها بیشتر به کاهش عرضه، همراه با تقاضای مصرف خانگی، کشاورزی و صنعتی نسبت داده می شود. مصر، اردن، لیبی، امارات متحده عربی، همه اراضی اشغالی فلسطین، یمن، الجزایر، مراکش، عربستان، تونس و عراق جزء 25 کشوری هستند که در معرض تنش آبی را در سطح جهان دارند.

کشورهای منطقه بیش از 80 درصد از منابع آب تجدیدپذیر خود را برای آبیاری، دام، صنعت و نیازهای خانگی استفاده می کنند. این گزارش هشدار می دهد که اگر این منطقه دچار خشکسالی شود، حتی در زمان خشکسالی‌های کوتاه مدت، با خطر فقدان آب مواجه خواهد شد.

نویسندگان این گزارش پیش‌بینی می‌کنند که تا سال 2050، یک میلیارد نفر دیگر تحت تنش شدید آب زندگی خواهند کرد حتی اگر جهان افزایش دمای جهانی را به 1.3 تا 2.4 درجه سانتی‌گراد تا سال 2100 محدود کند که خوش‌بینانه‌ترین سناریو است. برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، این بدان معناست که 100 درصد جمعیت تا سال 2050 با تنش آبی بسیار بالا مواجه خواهند بود.

«گریس اولواسانیا»، پژوهشگر مؤسسه آب، محیط زیست و بهداشت در کانادا می‌گوید که در دسترسی به نیازهای اساسی انسان برای آب آشامیدنی و بهداشتی برای جمعیت، نابرابری وجود دارد و تنها حدود 500 میلیون نفر در آفریقا به نیازهای اولیه انسانی دسترسی ندارند.

اولواسانیا گفت: شرایط طبیعی جغرافیایی تا حدودی میزان تلاش لازم برای یک کشور برای دستیابی به سطوح بالاتر امنیت آبی را تعیین می کند. مفهوم امنیت آبی به معنای توانایی مردم برای اطمینان از دسترسی پایدار به مقادیر کافی آب با کیفیت قابل قبول برای حفظ معیشت، رفاه و توسعه اجتماعی و اقتصادی و تضمین حفاظت در برابر آلودگی‌های ناشی از آب و حفظ اکوسیستم در فضای صلح و ثبات سیاسی است.

بیابان‌ها بیش از 80 درصد از مساحت جهان عرب را تشکیل می دهند و مشخصه این مناطق میزان بارندگی کم سالانه است که به طور متوسط از 200 میلی متر فراتر نمی‌رود که آنها را در زمره خشک‌ترین مناطق جهان قرار می دهد. این گزارش پیش‌بینی می‌کند که نیمی از مناطق کشاورزی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به دلیل تأثیر تغییرات آب و هوایی بر آب تحت تأثیر قرار گیرند. همچنین انتظار می‌رود که این منطقه تا سال 2050 تقریباً 6 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست بدهد، زیرا انتظار می‌رود دمای هوا بین 4 تا 5 درجه افزایش یابد.

جواد الخراز، مدیر اجرایی مرکز منطقه‌ای انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی به العربی الجدید گفت: انتظار می رود در آینده نزدیک به دلیل پدیده ال نینو و اثرات گرمایش زمین رشد امواج گرما در منطقه عربی افزایش یابد.

الخراز معتقد است که این مشکل نیازمند تسریع انتقال انرژی به سمت انرژی‌های پاک و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی از سوی دولت هاست.

مطلب قبلی «معاملات تسلیحاتی» روسیه و کره‌شمالی!
مطلب بعدیاز انکار جاگذاری تجهیزات نظامی تا دسترسی تروریستان به سلاح های پیشرفته آمریکایی