راز استقامتِ مقاومت در «جحر الدیک» چیست؟

الجزیره نوشت: با وجود طبیعت زیبای آن، ساکنان نوار غزه قبل از تصمیم گرفتن برای نقل مکان به روستای «وادی غزه» یا همان «جحر الدیک» «بسیار» فکر می‌کنند چرا که جحر الدیک یکی از خطرناک‌ترین مناطق به هنگام بروز جنگ با اشغالگران اسرائیلی به شمار می‌رود، دلیل آن هم چسبیدن این منطقه به حصار امنیتی اسرائیل است که در طول مرزهای نوار غزه ایجاد کرده است.

به گزارش رانیا مدیا به نقل از الجزیره، این روستا شمال و مرکز نوار غزه را از هم جدا می‌کند، به طوری که آن را دروازه‌ای برای تهاجمات اسرائیل و یکی از اولین مناطقی که ویران می‌شود، تبدیل می‌کند.

به محض ظاهر شدن اولین نشانه‌های بروز جنگ و تهاجم اسرائیل به نوار غزه، اهالی روستا قبل از اینکه منازل‌شان به دست نیروهای اشغالگر ویران شود، بار و بندیل خود را بسته و خانه‌ها و مزارع خود را ترک می‌کنند؛ درست همانند جنگ وحشیانه اسرائیل پس از هفت اکتبر که بسیاری از منازل جحر الدیک ویران شد.

این روستا علیرغم عدم وجود تمام عناصر لازم برای یک مبارزه مسلحانه موفق و تمرکز نیروهای پرشمار اسرائیلی در آن از آغاز جنگ، شاهد عملیاتهای موفقیتآمیز بسیاری از سوی گردان‌های القسام، شاخه نظامی جنبش حماس بوده است که شگفتی ناظران را بر انگیخته است.

گردان‌های القسام فیلمهای زیادی را از عملیات های رزمندگان خود در داخل جحر الدیک منتشر کرده که منجر به کشته و زخمی شدن ده‌ها تن از سربازان اشغالگر به ویژه طی هفته جاری شده است.

جحرالدیک در حدود ۸ کیلومتری جنوب غزه واقع شده و طبیعتی دشتی و درختزار دارد و مساحت آن حدود ۶۲۰۰ دونم است و جمعیت آن حدود ۵ هزار نفر است.

راز موفقیت مقاومت در جحر الدیک

«یاسر ابوهین»، نویسنده و تحلیلگر سیاسی اهل غزه، موفقیت گردان‌های القسام – در وارد کردن این ضربات پی در پی و دردناک علیه اشغال داخل پایگاه‌های مستحکم خود در جحرالدیک را با عوامل بسیاری نسبت می‌دهد که اولین عامل «ایمان رزمندگان به حق خود در دفاع از سرزمین، ناموس و هویت خود است.»

عامل دوم، «آگاهی زودهنگام گردان‌های القسام از خطرناک بودن این منطقه است، زیرا جحر الدیک از منظر نظامی، منطقه‌ای ضعیف و شکننده به شمار می‌رود و به همین دلیل به عناصر قدرتمند بسیاری به‌ویژه تونل‌های تهاجمی و پیچیده مجهز شده است.»

عامل سوم – به گفته ابوهین – این است که این منطقه پایگاه و مرکز جنبش حماس است وی می‌گوید: «از نظر تاریخی، نیروهای فعال زیادی از القسام به روستا تعلق دارند که به حماس حضور پایدار و قدرتمندی در آنجا داده است.»

به طور کلی، ابوهین معتقد است که عملکرد مقاومت در یک منطقه کوچک، محدود، «سقوط کرده از لحاظ نظامی» مانند جحر الدیک، الگویی برای ارزیابی عملکرد مقاومت در مناطق دیگر است به ویژه مناطق پرجمعیت با زیرساخت‌های قوی مانند تونل‌ها و مخفیگاه‌های بسیار.»

امدادرسانی از مناطق اطراف به جحر الدیک

«وسام عفیفه»، دیگر نویسنده و تحلیلگر سیاسی در بیان توضیحات دیگر در حضور پررنگ مقامت در جحر الدیک گفت: «به نظر من، جحر الدیک از مناطق مجاور، به ویژه محله الزیتون، در جنوب شهر غزه، و اردوگاه های البریج و نصیرات در وسط باریکه، کمک دریافت می‌کند.»

ارتش اشغالگر جمعه گذشته به ساکنان اردوگاه البریج، روستای المغرقه و مناطق اطراف دستور داد تا فورا خانه‌های خود را تخلیه کنند و حملات و گلوله باران‌های کورکورانه را آغاز کرد.

عفیفه ادامه داد: به نظر می‌رسد اشغالگران در تلاش هستند تا توانایی سایر مناطق را برای حمایت و پشتیبانی از جحر الدیک کاهش دهند.

تفسیر دیگری که عفیفه ارائه کرده این است که رزمندگان القسام از عدم حضور نیروی هوایی اسرائیل در جریان تهاجم زمینی سود بردند، زیرا اسرائیل از ترس آسیب رساندن به نیروهای زمینی خود با آتش خودی بسیار کمتر از نیروی هوایی در جحر الدیک استفاده می‌کند.

وی ادامه داد: این عدم حضور نیروی هوایی اسرائیل به رزمندگان القسام کمک کرد تا به خودروها و سربازان اشغالگر نزدیک شوند و از جایی که آنها انتظارش را ندارند، ضربات خود را به ارتش اسرایل وارد کنند.

تونل‌های تهاجمی پیچیده

علیرغم اهمیت عوامل قبلی، عفیفه معتقد است که دلیل اصلی قدرت مقاومت ممکن است این باشد که «القسام دارای شبکه تونلی منحصر به فردی با طراحی خاص است که به آن کمک می کند تا به اهداف خود دست یابد.»

وی افزود: واضح است که القسام از پتانسیل زمین به ویژه تونل‌ها برای جبران کمبود خانه در مناطق کشاورزی بیشترین بهره را برده است، اکثر صحنه‌های ویدیویی منتشر شده توسط القسام نشان می‌دهد که رزمندگان از زیر زمین و نه از خانه‌های ویران شده خارج می‌شوند؛ امری که بیانگر وجود تونل‌های تهاجمی پیچیده‌ است.»

مطلب قبلیاحتمال گسترش جنگ و درگیری با لبنان و ایران
مطلب بعدیانتخابات ۲۰۲۴ آمریکا بزرگترین خطر برای جهان خواهد بود