نشریه فارنپالیسی در مطلبی درباره این که در صورت حمله اسرائیل به شهر رفح چه اتفاقاتی در این شهر روی خواهد داد؛ نوشت: سربازان اسرائیلی در حالی که سعی دارند دهها هزار غیرنظامی را از سر راه بردارند، با یک دشمن سرسخت روبرو خواهند شد که در جریان نبرد آبدیدهتر هم شده است!
به گزارش نشریه فارنپالیسی؛ به رغم انتشار خبر پذیرش آتشبس از سوی حماس، اما، دفتر بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل اعلام کرده که کابینه جنگی اسرائیل به اتفاق آرا تصمیم گرفته است عملیات نظامی خود را در شهر رفح در جنوب غزه ادامه دهد- که به ادعای مقامات اسرائیلی آخرین پایگاه اصلی حماس است.
حتی در شرایطی که مقامات ارشد سازمان ملل هشدار دادهاند که حمله به رفح میتواند ۱.۵ میلیون فلسطینی را- که در آنجا اردو زدهاند- به سمت مصر سوق داده و حل مناقشه را غیرممکن کند؛ ولی با این حال وزیر دفاع اسرائیل، یوآو گالانت یک بار دیگر به نیروهای اسرائیل گفته که حمله به این شهر اجتنابناپذیر و قریبالوقوع است.
و بالاخره از دیروز ارتش اسرائیل آمادهسازی میدان نبرد را با حملات هوایی به رفح آغاز کرد- که حکایت از یک عملیات زمینی قریبالوقوع میکرد. اسرائیل همچنین به ۱۰۰۰۰۰ فلسطینی- که البته تنها بخشی از پناهجویان ساکن رفح هستند- دستور انتقال به یک منطقه بشردوستانه را داده- که توسط اسرائیل در امتداد سواحل مدیترانه بنا شده است.
کارشناسان میگویند که اگر نیروهای اسرائیلی در تلاش برای از بین بردن چهار گردان حماس- که گمان میرود در رفح حضور دارند- به سمت این شهر پیشروی کنند، با دشمنی سرسخت روبرو خواهند شد که توانایی جنگیدن و تدارکات عظیمی از طریق شبکه وسیعی از تونلها دارند و در جریان نبرد اخیر آبدیدهتر هم شدهاند. و این در حالی است که سربازان اسرائیلی مجبورند تلاش کنند دهها هزار- شاید هم میلیونها- فلسطینی غیرنظامی را از سر راه بردارند.
در شهرهای دیگری مانند خانیونس که ارتش اسرائیل از زمان شروع این جنگ در آنها جنگیده، نیروهای نظامی اسرائیل محله به محله و بخش به بخش مردم را بسته به نیاز خود جابجا کرده و به اصطلاح مسیر را پاکسازی کردهاند. اما این بار با ورود ارتش اسرائیل احتمالاً تودههای بزرگتری از مردم مجبور به ترک محل خود و جابجایی خواهند شد. جاناتان لرد، یکی از اعضای ارشد اندیشکده امنیت جدید آمریکا در این زمینه میگوید: «رفح اساساً کمی متفاوت به نظر میرسد و البته الزاماً آنقدرها هم کار تمیز پیش نخواهد رفت».
لرد میگوید که گردانهای حماس که در رفح میجنگند نسبتاً بومی و البته آشنا با این منطقه هستند و همچنین به کریدور فیلادلفی و البته شبکهای متراکم از تونلها متکی هستند. اسرائیلیها سعی کردهاند با ایجاد یک دیوار زیرزمینی مانع استفاده حماس از این کریدور شوند، اما تاکنون موفق نشدهاند.لرد میگوید: «حماس به احتمال زیاد در مواضع خود مستقر شده و آماده جنگ در مناطقی است که در آنها به تونلها و تدارکات دسترسی داشته و در عین حال از توانایی نفوذ و فرار و مانور آزادانه برخوردار است».
مایکل مولروی معاون سابق دستیار وزیر دفاع ایالات متحده که در حال حاضر در زمینه اسکله کمکرسانی در غزه کار میکند؛ میگوید که اسرائیل به سازمانهای غیر دولتی گفته که تخلیه حدود ۱۰ روز طول خواهد کشید، هرچند گروههای امدادی معتقدند که این موضوع ممکن است بیشتر از این طول بکشد. مولروی همچنین میگوید که این عملیات میتواند گذرگاههای مرزی غزه را سه تا چهار هفته مسدود کند.
و البته این هم مشخص نیست که اسرائیلیها آیا مسکن موقت، بیمارستان و امنیت کافی برای عملی ساختن مراحل مختلف تخلیه ایجاد کردهاند یا نه. دولت اسرائیل شروع به برپایی ۴۰۰۰۰ چادر در منطقه ساحلی ماواسی کرده- که احتمال وجود تونلهای حماس در آن کمتر است، اما گروههای بشردوستانه میگویند که چادرهای بهمراتب بیشتری مورد نیاز است.
بلال ساب، یکی از مقامات سابق دفاعی ایالات متحده میگوید که «نتیجهگیری عاجل این قضیه این خواهد بود که اسرائیل با این همه مردم چه خواهد کرد»؟
این سوالات از این رو به وجود میآیند که به گفته تحلیلگران و برخی از مقامات سابق نظامی، حماس ممکن است بخواهد غیرنظامیان همچنان در منطقه بمانند و حتی ممکن است مانع خروج آنها شود.
درباره روند درگیریهای نظامی نیز کنت مککنزی ژنرال بازنشسته تفنگداران دریایی و رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده تا سال ۲۰۲۲ میگوید: «این یک نبرد چندبعدی خواهد بود. جنگ در زیر زمین، در سطح زمین و حتی در جو پایین زمین در جریان خواهد بود، چرا که حماس احتمالاً پهپادهای زیادی به پرواز در خواهد آورد. در واقع این یک نبرد سخت، خونین و زشت دیگر خواهد بود که هم اسرائیل و هم حماس در آن از درسهایی که از نبردهای شمال غزه گرفتهاند، استفاده خواهند کرد».