موسسه مطالعات امنیتی آسیا و آفریقا در زمینه نقش و تاثیر فعالیتهای بلوک بریکس بر ارزش دلار نوشت که با این که تردیدی در زمینه تاثیر قطعی تحولاتی چون تشکیل بلوک بریکس بر ارزش دلار وجود ندارد، اما با این که هنوز هیچ جایگزین واحدی برای دلار به ذهن نمیرسد، ولی کتمان نمیتوان گرد که روند دور شدن از نظم جهانی به رهبری غرب آغاز شده و دنیا در حال حرکت به سمت یک نظم جدید است.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از موسسه مطالعات امنیتی آسیا و آفریقا؛ حمله روسیه به اوکراین و تشدید رقابت ایالات متحده و چین تاکنون دو پیامد ژئواستراتژیک مهم داشته است. در واقع همانطور که در نشستهای مختلف سیاسی در این زمینه تایید شده، این دو تحول مهم جان تازهای به اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی داده و در عین حال گسترش بلوک بریکس- متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی- را تسریع کردهاند.
ویلیام گومد چهره دانشگاهی و رئیس بنیاد دموکراسی در این زمینه نوشته: این روندها تغییر حرکت جهان را- از سمت یک نظم جهانی تحت رهبری غرب به سمت یک عصر جدید هنوز در حال شکلگیری ناشی از ارتباطات چند قطبی نامطمئنتر و سیالتر- تسریع کرده است. در حقیقت میتوان گفت که بوی تغییر به خوبی در هوا احساس میشود و در سه دهه آینده شاهد آشکار شدن مستمر و مداوم این روند خواهیم بود.
بریکس در این میان در پوشش خشمی که علیه غرب وجود دارد و ناشی از تأثیرات ماندگار استعمار، امپریالیسم و تحریمهای کشورهای پیشرو غربی است، تغییرات آینده را نوید میدهد. عامل دیگر نیز فقدان امکان اصلاحات در سیستم حکمرانی جهانی از جمله در نهادهایی مانند شورای امنیت سازمان ملل متحد، سازمان تجارت جهانی و نهادهای مالی بینالمللی است.
هنگام پیشبینی و بررسی آینده بریکس، مهم است که این نکته را به یاد داشته باشیم که هند و چین رقبای سیستماتیک همدیگر هستند و با توجه به مسایلی مانند ناسیونالیسم، اختلافات مرزی و رقابت در دریای چین جنوبی، رقابت بین این دو کشور به احتمال زیاد در آینده نه تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه تشدید هم خواهد شد. و اگرچه انگیزههای کشورهای مختلف برای پیوستن به بریکس متفاوت است، اما تعداد کمی از کشورهای جنوب جهانی به دنبال تبدیل یک هژمون (ایالات متحده) با سلطه دیگری (چین) خواهند بود.
واکنش ایالات متحده و متحدان غربی این کشور به بلوکی که سلطه جهانی آنها را تهدید میکند، چگونه خواهد بود؟
هند به سرعت در حال رشد است، اما هیچ یک از پیشبینیهایی که سازمانهایی مانند «آینده و نوآوری آفریقا» ارائه دادهاند، نشان از این ندارد که اقتصاد این کشور در نیم قرن آینده با اندازه اقتصاد چین قابل مقایسه خواهد بود یا این کشور نرخهای رشدی نزدیک به رشد اقتصادی چین و دیگر ببرهای آسیایی را تجربه خواهد کرد.
هند همچنین بهرغم این واقعیت که جمعیتش در حال حاضر بیشتر از چین است، اما رشد و بهرهمندی جمعیتی ملایمتری را نیز تجربه میکند. در واقع مسیر رشد هند که مبتنی بر خدمات است، نسبت به تحولات اقتصادی تولیدمحور چین و دیگر ببرهای آسیایی با روند آهستهتری در حال ایجاد بهبود بهرهوری است. در حالی که اقتصاد چین به احتمال زیاد در حدود ده سال آینده از نظر اندازه از ایالات متحده پیشی خواهد گرفت، اقتصاد هند اما تصور چنین کاری و دستاوردی را تنها تا پایان قرن میتواند انجام دهد.