فعالیتهای نشست سران اتحادیه افریقا با مشارکت روسای ۳۵ کشور فردا شنبه در آدیسآبابا پایتخت اتیوپی آغاز به کار خواهد کرد و علاوه بر پروندههای امنیتی، توسعه و چالشهای اقتصادی فرا روی قاره سیاه، درباره پرونده اخراج اسرائیل به عنوان عضو ناظر از این اتحادیه هم گفتوگو خواهد شد؛ پروندهای که الجزایر و افریقای جنوبی در تلاش برای به سرانجام رساندن آن هستند.
به گزارش رانیا مدیا به نقل از العربی الجدید، در نشست فردای سران کشورهای عضو اتحادیه افریقا درباره بند مهم دستورکار این نشست که مربوط به اعطای حق عضو ناظر به اسرائیل در این اتحادیه است، گفتوگوهایی سیاسی انجام خواهد شد.
این بند با پیشنهاد الجزایر و افریقای جنوبی در دستورکار نشست قرار گرفته است، این پیشنهاد پس از جدال و بگومگوهای درباره تصمیم «موسی فکی»، کمیسار اتحادیه افریقا در اعطای حق عضو ناظر به اسرائیل در این اتحادیه در ماه ژوئیه مطرح شد؛ تصمیمی که بدون جلب نظر و یا یا مطرح شدن در ساختار سیاسی اتحادیه افریقا و هیات مشورتی اجرایی آن گرفته شد.
کشورهای حامی اسرائیل در افریقا
الجزایر برای ممانعت از عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه افریقا به عنوان عضو ناظر تلاشهای جدی را آغاز کرده است.
«رمطان لعمامره»، وزیر امور خارجه الجزایر رایزنیهای سیاسی فشردهای با شماری از کشورهای حامی اعطای حق عضویت به اسرائیل در اتحادیه افریقا آغاز کرده تا آنها را از به تغییر موضع خود اقناع کرده و به نفع بازپسگیری این عنوان از اسرائیل مجاب کند چرا که این تصمیم با اصول و مبانی اتحادیه افریقا در حمایت از حقوق ملتها و مبارزه با «کولونیالیزم» (از انواع استعمار) و نیز مبارزه با انواع مختلف اشغالگری در تضاد و منافات قرار دارد.
در همین ارتباط، لعمامره با «توگو روبرت روسی»، وزیر امور خارجه و همکاری افریقایی جمهوری توگو و «شریف محمد زین»، وزیر امور خارجه چاد، «هنری اوریم اوکلیو»، وزیر امور خارجه اوگاندا که کشورهای حامی حضور اسرائیل در اتحادیه افریقا هستند، دیدار و گفت وگو کرد.
در راستای تلاشهای الجزایر برای اخراج اسرائیل از اتحادیه افریقا، لعمامره از حمایت این کشور از تعیین «ناردوس بیکیلی توماس»، اتیوپیایی به دبیر اجرایی جدید آژانس توسعه اتحادیه افریقا خبر داده است.
الجزایر از وزرای این حمایت قصد دارد تا اتیوپی را به حمایت از تلاشهای خود برای طرد اسرائیل از اتحادیه افریقا تشویق کند به خصوص که دولت آبی احمد پس از خُلف وعده تلآویو در حمایت از اتیوپی در جنگ اخیر با بجهه تیگرای در موضع خود در حمایت از حضور اسرائیل در اتحادیه افریقا دچار تردید و دودلی شده است.
در همین ارتباط، رئیس دستگاه دیپلماسی الجزایر دیدارهای مشورتی با شماری از کشورهای همسو با اخراج اسرائیل از اتحادیه افریقا نظیر افریقای جنوبی، آنگولا؛ لیبی و جیبوتی ترتیب داده است که تکمیل عریضه امضا شده توسط ۷ کشور عضو الجزایر، مصر، جزایر قناری، تونس، جیبوتی، موریتانی و لیبی به شمار می رود.
الجزایر اهمیت خاصی برای این نشست سران اتحادیه افریقا برای تحقق هدف اخراج اسرائیل و تثبیت وجهه قوی از خود و بازیابی نقش منطقهای و ایفای نقش اصلی در مسائل مهم قائل است.
نهادهای رسمی در الجزایر امیدوار هستند که این تلاشهای دیپلماتیک در تحقق این هدف دارای بار اخلاقی و اصولی برای الجزایر و قاره افریقا که با اشغالگری و ظلم استعمارگران دست به گریبان بوده اند، قرین موفقیت باشد.
اما برخی ناظران بیم آن دارند که متغیرهایی که اخیرا در مواضع شماری از کشورهای افریقایی بروز کرده و موفقیت اسرائیل در نفوذ به این قاره به ویژه وجود حامیان در ساختار این اتحادیه نظیر مراکش، سنگال و چاد، تلاشهای الجزایر را با شکست مواجه کند.
افریقا در چند دهه اخیر دستخوش تغییر شده است
در همین پیوند، «مولود ولد الصدیق»، استاد علوم سیاسی دانشگاه سعیده در غرب الجزایر در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کرد:ابتکار الجزایر برای اخراج اسرائیل از اتحادیه افریقا با همراهی کشورهای تاثیرگذاری جون نیجربه و افریقای جنوبی مواجه شده است اما اصول اتحادیه افریقا و ابتکار الجزایر و واقعیت موجود باهم تفاوت دارند، رژیم صهیونیستی در داخل قاره توافقات همکاری مشترکی با شماری از کشورها برقرار کرده است و برخی مواضع اسرائیل با مخالفت مجمع عمومی سازمان ملل هم رو به رو نمی شود لذا پیوستن اسرائیل به اتحادیه افریقا شکافی واقعی در بدنه این اتحادیه ایجاد کرده است.
وی افزود: موضوع فراتر از قاره افریقا است و بازیگران بین المللی موثر عرضه جهانی برای پذیرش رژیم صهیونیستی در تلاش هستند، افریقای امروز افریقای دهه هفتاد و هشتاد نیست لذا طرفداری کشورهای افریقایی که خود دههها با اشغالگری مواجه بودند، از اسرائیل دور از ذهن نیست.
این استاد دانشگاه الجزایری ادامه داد: پرونده اسرائیل به همراه پرونده توسعه و بحران بهداشتی، صلح و امنیت و مبارزه با تروریسم در نشست سران ۳۵ کشور افریقایی در اتیوپی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در همین ارتباط، یائیر لاپید وزیر امورخارجه رژیم صهیونیستی درباره عضویت این رژیم مدعی شد: «این یک گام تصحیحکننده برای وضعیت خاصی است که حدود دو دهه حکمفرما بوده است. از سوی دیگر، این گام، بخشی مهم در توسعه روابط خارجی اسرائیل است.»
لاپید همچنین ادعا کرد که این گام به توسعه روابط تلآویو با قاره آفریقا و کشورهای عضو این اتحادیه کمک خواهد کرد. طبق اعلام رژیم صهیونیستی، تلآویو با ۴۶ کشور آفریقا روابط دارد که در چارچوب این روابط، همکاریهایی با کشورهای یادشده در زمینههای مختلف در حال انجام است.
این رژیم در سالهای گذشته روابط خود را با چاد و گینه از سر گرفت و سودان نیز چند ماه قبل با وساطت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا روابط خود را با این رژیم عادیسازی کرد.