خبرگزاری اسپوتنیک نوشته که آمریکا و اروپا در حال مذاکره با اوکراین درباره توافق صلح احتمالی با روسیه هستند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک؛ در شرایطی که کییف خود در باتلاق ضدحملات خود گرفتار آمده و از سوی دیگر هم جنگ اسرائیل با حماس جای جنگ اوکراین را در کانون توجه جهانی گرفته؛ به نظر میرسد که حمایت سیاسی از رژیم ولودیمیر زلنسکی در برخی از محافل سیاسی ایالات متحده به تدریج در حال کاهش است و این امر باعث یک سری گمانهزنیهایی شده که افزایش مستمر خستگی اوکراین- و دنیا- از این جنگ ممکن است باعث اتخاذ تصمیمات و سیاستهایی جدید در قبال جنگ اوکراین در برخی از کشورهای غربی شود.
در این زمینه گفته میشود که مقامات آمریکایی و اروپایی از یک سو و دولت اوکراین از سوی دیگر یک سری گفتگوهای پنهانی در مورد انجام مذاکرات احتمالی صلح با روسیه را دنبال میکنند.
یک گزارش منتشر شده آمریکایی حکایت از این میکند که شماری از مقامات ارشد گذشته و حال حاضر واشنگتن در حال انجام گفتگوهایی درباره امتیازاتی هستند که ممکن است موافقت اوکراین با آنها در صورت حصول هرگونه توافقی ضروری و مورد نیاز باشد. همچنین در این گزارش آمده که بخشهایی از این مذاکرات در نشست نمایندگان بیش از 50 کشور حامی رژیم کییف معروف به گروه تماس دفاعی اوکراین- از جمله اعضای ناتو- که در ماه اکتبر برگزار شد، انجام گرفته است.
در این زمینه از یکی از مقامات ارشد سابق واشنگتن نقل قول شده- که گفته «این احساس هر روز بیشتر میشود که خیلی دیر شده و به عبارت بهتر زمان انجام یک معامله فرا رسیده است».
منابع این رسانه آمریکایی در مورد اینکه چه اتفاقاتی موجب شده این گفتگوها با سرعت و شتاب بیشتری دنبال شود ادعا میکنند که انجام این گفتگوها هم به دلیل پویایی نظامی میدان نبرد و به عبارت بهتر ناموفق ماندن ضدحملات اوکراین صورت گرفته است و هم به واسطه وضعیت سیاسی ایالات متحده و اروپا- که باعث تحریک آنها به اتخاذ چنین تصمیمی شده است.
در حقیقت مهمترین عامل به احتمال زیاد اذعان به این واقعیت بوده که کمکهای نظامی به اوکراین در تلاشهای این کشور برای شکستن خطوط دفاعی روسیه موفقیتی حاصل نیاورده است. حتی یکی از ژنرالهای ارشد اوکراینی به نام والری زالوژنی در مصاحبه با نشریه اکونومیست به این واقعیت اعتراف کرده که بهرغم پیشنهادات و محاسبات ناتو، کییف برای شکستن بنبست حال حاضر حاکم بر روند ضدحمله خود علیه نیروهای روسی نیاز به یک جهش تکنولوژیکی بزرگ دارد.
سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه در روز سیام اکتبر گفت که اوکراین از زمان شروع ضدحمله خود در روز چهارم ژوئن بیش از 90,000 نفر از نظامیان خود را از دست داده است. ضدحمله اوکراین در کسب موفقیت قابل توجه در میدان نبرد نیز ناموفق بوده و نیروهای اوکراینی حدود 600 تانک و حدود 1900 خودروی زرهی را در این مدت از دست دادهاند.
دست خالی اوکراین
بر اساس گزارشهای اخیر، مقامات غربی گفتهاند که در مورد توانایی کشورهای غربی برای استمرار و تداوم جریان کمکهای تسلیحاتی و مالی به اوکراین نیز تردیدهای فزایندهای وجود دارد. به تازگی مجلس نمایندگان ایالات متحده دست به تصویب یک بسته کمک عظیم چند میلیارد دلاری به اسرائیل زد- که البته شامل کمکهای مشابه میلیاردها دلاری به کییف نیست. طبق گزارش پنتاگون، دولت بایدن بعد از صرف 43.9 میلیارد دلار برای کمک به اوکراین از فوریه 2022 تاکنون، تنها حدود 5 میلیارد دلار برای ارسال به کییف دارد.
کمبود نیروی انسانی
علاوه بر این، گفته میشود که مقامات دولت بایدن از کمبود نیروی انسانی در نیروهای مسلح اوکراین به شدت احساس نگرانی میکنند. اوکراین از 24 فوریه 2022 که رئیسجمهور ولودیمیر زلنسکی دستور بسیج عمومی این کشور را امضا کرد، تحت شرایط نظامی قرار دارد. با توجه به ممنوعیت خروج مردان بین 18 تا 60 ساله از کشور و سختگیریهای امنیتی و نظامی نارضایتیهای زیادی از این بابت به وجود آمده و مردم اوکراین خواهان اعلام سقف زمانی برای خدمت سربازی اجباری شدهاند. به گفته منابع آگاه، این موضوع در کنار روند سریع نابودی و کاهش نیروهای نظامی اوکراین باعث ایجاد نگرانیهایی فزاینده برای جو بایدن رئیسجمهور آمریکا شده است.
چرخش غیرمنتظره دیگر برای رژیم زلنسکی زمانی پیش آمد که جدیدترین مرحله تشدید دراماتیک در مناقشه فلسطین و اسرائیل- در قالب حمله غافلگیرانه حماس در روز هفتم اکتبر- باعث شد جنگ غزه، بحران اوکراین را در رسانههای جهان تحتالشعاع قرار دهد. این به همراه خستگی طولانیمدت اوکراین، باعث نگرانی واشنگتن در این زمینه شد- که ارسال کمکهای بیشتر برای کییف میتواند چالشبرانگیزتر نیز شود.
به عبارت بهتر تحلیل دستاوردهای ناچیز اوکراین در میدان نبرد برخی از مقامات آمریکایی را به این نتیجه رسانده که کییف تا حوالی ماههای پایانی سال جاری فرصت دارد دستاوردی قابل اعتنا به دست آورد، و گرنه مذاکرات صلح در کانون توجه قرار خواهد گرفت. مقامات آمریکایی ظاهراً درباره این دیدگاه و این زمانبندی با متحدان اروپایی خود نیز صحبت کردهاند.