3 دلیل «پایان‌ناپذیری جنگ اسرائیل و حماس»

به گزارش سرویس ترجمه رانیا از نشریه اینترنتی اسلیت؛ در شرایطی که چند وقتی است جنگ اسرائیل و حماس در جریان است؛ به نظر می‌رسد که نمی‌‌توان نقطه پایانی پیش روی این جنگ قرار داد.

پایان‌ناپذیری جنگ اسرائیل با حماس البته سه دلیل اصلی دارد؛ نخستین دلیل این احتمال این است که هر دو طرف اهداف حداکثری را در این منازعه دنبال می‌کنند: هدف حماس محو دولت اسرائیل از روی نقشه است و هدف اسرائیل نیز نابودی حماس- هم به عنوان نیروی سیاسی حاکم بر غزه و به عنوان نیرویی نظامی که می‌تواند تهدیدی برای رژیم اسرائیل باشد- تعیین شده است. هیچ یک از این دو هدف نیز به سهولت قابل حصول نیستند. اسرائیل به این سادگی جایی نخواهد رفت و از سوی دیگر هم حتی اگر ارتش اسرائیل همه فرماندهان حماس را نیز از نظر فیزیکی حذف کند، باز هم افراد دیگری جایگزین آن‌ها خواهند شد.

دلیل دوم هم این است که رهبران هیچ یک از طرفین منازعه تمایلی به سازش ندارند. اسرائیلی‌ها حماس را یک تهدید وجودی می‌دانند. حمله روز هفتم اکتبر حماس که در جریان آن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی کشته شدند- که از زمان اعلام آمارهای ادعایی هولوکاست بیشترین تعداد یهودی بودند که در یک روز کشته شدند- اسرائیلی‌ها را مصمم به اقدام علیه حماس کرده است. فرماندهان حماس هم از سوی دیگر با مشاهده دستاوردهای فلسطینی‌ها در جلب حمایت بین‌المللی این درگیری را یکی از آخرین فرصت‌ها برای ضربه زدن به اسرائیل عنوان می‌کنند.

دلیل سوم هم این که در درگیری‌هایی که طرفین اهداف حداکثری و غیر قابل انعطاف دارند، تنها فشارهای خارجی می‌تواند اهداف و انگیزه‌های دو طرف منازعه را تعدیل کند؛ ولی این راه حل در اغلب مواقع قادر به متوقف کردن جنگ نبوده و فقط موانع و محدودیت‌هایی را در روند درگیری به وجود آورده است. حالا در جنگ اخیر اسرائیل و حماس هم شاهدیم که به رغم این که ایالات متحده- که دارد به تنها متحد قدرتمند اسرائیل تبدیل می‌شود- کابینه ائتلافی بنیامین نتانیاهو را به خویشتن‌داری دعوت کرده، اما در این زمینه تنها موفقیت نسبی داشته و نتانیاهو در مقابل درخواست‌های امریکا مبنی بر ایجاد وقفه‌های بشردوستانه در بمباران غزه مقاومت کرده است.

جو بایدن بار‌ها تاکید کرده که اسرائیل حق دفاع از خودش را دارد؛ و حتی ۱۴.۵ میلیارد دلار کمک نظامی نیز برای اسرائیل ارسال کرده؛ و در مقابل هم از اسرائیل خواسته برای کاستن از حجم تلفات غیر نظامیان اقدامات بیشتری انجام دهد. در شرایطی که تعداد کشته‌شدگان غزه از مرز هزاران نفر نیز گذشته؛ به نظر می‌رسد تنها راه توقف درگیری افزایش تعداد کشته‌شدگان تا حدی باشد که بایدن را به تجدیدنظر در حمایت از اسرائیل مجبور کند! اما این که حد مرز این تصمیم کجا خواهد بود، هنوز مشخص نیست.

در سوی دیگر ماجرا هم کشور‌های عرب همسایه اسرائیل هستند- که با وجود بیانیه‌هایی که صادر کرده‌اند، اما کمک چندانی به فلسطینیان ارائه نکرده‌اند و قبل‌تر هم چنین کاری را هرگز انجام نداده بودند. مصر گذرگاه رفح را با نهایت توانش بسته و حکام عربستان سعودی، لبنان، اردن و دیگر کشور‌های عربی نیز تمایلی به پذیرش آوارگان غزه ندارند.

مطلب قبلیاسرائیل در آستانه یک «رکود عمیق اقتصادی»
مطلب بعدیخاورمیانه در آستانه یک دوران جدید